Till skillnad från många andra länder runt om i världen har vi ju alldeles utmärkt kranvatten här i Sverige.
Undra om det kan vara förklaringen till den dåliga vattenkulturen på landets krogar.
Man kan 78 olika sorters öl och minst lika många viner i vinkällaren, men oftast bara en sorts mineralvatten; och då antingen Ramlösa eller Loka. Om man nu inte räknar in de egendomligt smaksatta vattnen av samma märken.
Märkligast av allt är de restauranger som erbjuder mineralvatten tillverkat på krogen i det system som kallas Fresh; man tar friskt och rent kranvatten och kör genom ett filter, tillsätter kolsyra á la Sodastream och säljer för 125 kr/litern. Snacka om kejsarens nya kläder när det gäller vatten.
Nä, fram för lite italienska vanor när det gäller mineralvatten på krogen. Ett diffrentierat urval; stora bubblor, små bubblor, natriumhaltigt, utan natrium etc.
Jag säger som trotjänaren i matsalen på Grand Hotell i Lund, Stellan Törnklev, brukar säga till gästerna som önskar vatten: "Ska Du ha kommunens eller ska det vara med bubblor?".
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar