söndag 9 januari 2011

RÄKMACKAN OCH KONJUNKTUREN

Jag har alltid varit svag för räkmackor.

Antagligen något jag har med mig från bardomen, då jag av en förstående moder ofta utspisades med räksmörgåsar på Slottskaféet i Landskrona och på färjorna mellan Landskrona och Hellerup/Köpenhamn. Fast vi i Landskrona sa alltid att färjorna gick till Tuborg; eftersom det var i bryggeriets hamn båtarna la till.

Min far åt aldrig räkmackor; han hävdade med emfas att skaldjur inte gjorde sig i kombination med ett gammalt magsår.

Genom åren har jag fortsatt att äta räkmackor och jag har träffat på bra och goda, såväl som trista och tråkiga mackor.

Färjorna från Landskrona till Köpenhamn somnade ju in samtidigt som Öresundsbron öppnade år 2000, och om man vill ha en räkmacka till sjöss får man nu bege sig till Helsingborg och en tura till Helsingör. Tyvärr är Scandlines räksmörgås numera en ganska trist historia; lite frostskadade räkor med alltför mycket majonnäs serveras på en liten och torr vit macka.

Ska man ha en bra räksmörgås i denna delen av landet får man ta sig till Lund, där Grand Hotell serverar en utmärkt dito. Rejält med räkor, ett helt kokt ägg, sparsamt med majo och man kan välja om man vill ha vitt eller mörkt bröd.

Även i Cadier-baren på Grand i Stockholm bjuds det på en bra räkmacka.

Men svenska mästare i räksmörgås är ändå hotell Gothia Towers i Göteborg.

Många som besöker Göteborg tar hissen upp till baren Heaven 23 och beställer en räkmacka till det facila priset av 189 kr. Senast jag själv åt en räka där var i samband med bokmässa 2009; och de flesta grannborden åt också räkor.

I fjol sålde man 152 349 stycken; en ökning med 9,4% mot 2009. En god indikator på att konjunkturen är på väg uppåt. Mellan 2008 och 2009 sjönk försäljningen av räksmörgåsar med 4%. En nedgång som de flesta företag antagligen hade tyckt var helt ok i en konjunktursvacka.

Klockan 17.04 den 5 maj 2009 såldes den miljonte mackan sedan den introducerades 1984. 1984 såldes det för övrigt 3 000 stycken.

Enligt Dagens Industri prognostiserar Gothia Towers affärsområdeschef Mats Rofors inför 2011 en försäljningsökning på räkmackorna med 6%, och att man under 2012 passerar drömgränsen på 200 000 sålda smörgåsar.

För att producera de 152 349 smörgåsarna under 2010 gick det åt 30 ton räkor.

Någon mer än jag som blir sugen på en räkmacka?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar