Jag har ju förmånen att få resa en hel del i jobbet; både inom och utom Sverige. Som en naturlig följd av det tillbringar jag ganska mycket tid på olika caféer i väntan på möten, flyg, bussar och tåg.
En sak som slagit mig det senaste året är att den dominerande kaffekjedjan i Sverige bokstavligt talat skitar ner sitt varumärke. Varför är det alltid så sunkigt på Espresso House? Oavsett vilket Espresso House man besöker så är där skitiga och belamrade bord, sunkiga soffor, skitiga toaletter, personal i smutsiga kläder etc? För en tid sedan var jag inne på deras café på Hansakompaniet i Malmö. Det var länge sedan jag såg en så skitig restaurangmiljö; och toaletten ska vi bara inte tala om.
Inser man inte att man har ett problem och att man håller på att förstöra sitt varumärke? Och vad beror det på? Troligen en dålig personalpolitik, där man har för lite personal på caféerna och att man utbildar personalen för dåligt.
Det kan ju inte vara svårare att hålla rent på Espresso House än vad det är på Waynes, Barrista eller något gammalt hederligt kondis?
Det här är ju naturligtvis min högst personliga betraktelse. Men man måste vara rädd om det varumärke man så skickligt byggt upp; det går mycket fortare att riva än att bygga.
Och för övrigt har jag druckit min sista kopp kaffe på Espresso House.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar