måndag 31 oktober 2011

MALMÖBORNA CYKLAR

Malmöborna är landets flitigaste cyklister; 4 av 10 tar cykeln till jobbet och skolan.

lördag 29 oktober 2011

MILJÖVÄNLIG LADDNINNG

Den tyska cykeltillverkaren Silverback har tagit fram en modell med en USB-port, så att man miljövänligt kan ladda sin mobil när man är ute och cyklar.

fredag 28 oktober 2011

TINA PÅ IKEA TILL JUL

I år blir det Tina Nordström som tar fram menyn för julbordet på IKEA.

Ifjol var det Leif Mannerström, och då serverade IKEA drygt 200 000 julbord runt om i Sverige.

torsdag 27 oktober 2011

PLOCKA FRUKT I BUTIKEN

The FARM: shop i London är en lite udda frukt- och grönsaksaffär.

Inne i butiken växer mängder av plantor och Du kan själv plocka Dina helt färska bananer, citroner, apelsiner, gurkor, tomater etc.

En kul idé!

onsdag 26 oktober 2011

NORDISK MATDAG I WASHINGTON

Idag genomför de nordiska ambassaderna i Washington DC, USA en ''Nordic Food Day in DC Schools''.

Under dagen kommer 120 offentliga skolor, med totalt 45 000 barn att få smaka på nordisk mat och lära sig mera om de nordiska länderna.

På menyn står bl.a. svenska köttbullar och norsk lax.

tisdag 25 oktober 2011

NY FORM AV BANKOMAT

En stor del av jordens befolkning har ingen tillgång till bankservice pga olika former och grader av läs- och skrivsvårigheter.

Nu har företaget NCR i USA tagit fram en bankomat som använder sig av biometriska data i fingertopparna och olika symboler på skärmen för att man ska kunna ta ut kontanter utan att kunna läsa.

måndag 24 oktober 2011

FULL SPÅRBARHET PÅ ÄGGEN

Äggproducenten Chippindale Foods i England slår ett slag för spårbarheten.

Genom att gå in på företagets webbsida och knappa in en kod som står på äggkartongen så får man upp en bild på den grupp hörnor som värpt äggen i lådan. Man får också en bild på uppfödaren och en berättelse om gården ifråga.

lördag 22 oktober 2011

KURS I CYKLING

Här i Sverige kan ju alla cykla, men så är det inte överallt i världen.

Företaget Pedal Portland i Oregon, USA håller kurser för vuxna i hur man cyklar.

Den affärsidéen hade nog inte fått någon större framgång här hemma.

torsdag 20 oktober 2011

TIDNINGSREDAKTIONEN PÅ KAFÉ

Tidningen The Winnipeg Free Press i Kanada ville förbättra dialogen med sina läsare.

Det löste man genom att öppna ett kafé där delar av redaktionen nu sitter och jobbar och kontinuerligt möter kaféets gäster.

En smart idé tycker jag.

onsdag 19 oktober 2011

TV BEHÅLLER GREPPET

TV:n behåller greppet som svenskens informationskälla nr. 1.

86% av befolkningen tittar någon gång per dag på TV, 75% läser en dagstidning, 70% lyssnar på radio, 70% är ute på Internet och 36% läser en bok.

tisdag 18 oktober 2011

MINDRE KAVIAR I BURKEN

Det franska företaget Kaviari anpassar nu sina förpackningar med äkta kaviar efter rådande ekonomiska förhållanden och introducerar en förpackning på bara 15 gr, istället för de vanliga på 25 gr eller 50 gr.

Lite vardagslyx för den som har lust och råd.

lördag 15 oktober 2011

KLÄDER AV MJÖLKPROTEIN

Miljövänliga kläder är ju en trend.

Det tyska klädföretaget Twosquaremeter har börjat tillverka halsdukar och cardigans i ett material de gör av sjögräs och mjölkproteinfibrer.

Förutom att det är miljövänligt, så andas det bättre än andra stickade material och blir därmed skönare att bära.

fredag 14 oktober 2011

AUTI

Företaget Auti på New Zealand arbetar med att utveckla interaktiva leksaker speciellt för autistiska barn.

Ett bra initiativ.

TÄVLA I ATT ÄTA HÄLSOSAMT

Man kan ju som bekant göra dataspel av det mesta. Det har t.o.m. fått ett eget namn: "gamification".

Nu har det Amsterdam-baserade företaget Foodzy lanserat en mobilapp där man tävlar mot varandra i att äta hälsosamt.

Spelarna kommer överens om hur länge man ska tävla, en dag, vecka etc. Sen knappar varje spelare in vad man äter och spelet ger maten olika poäng; ju mer grönsaker och frukt ju mer poäng och ju mer fett och socker ju mindre poäng.

Ett kul inslag i arbetet för en bättre folkhälsa.

torsdag 13 oktober 2011

SVÄLJ PARFYMEN

Det låter som ett skämt, med det Amsterdam-baserade företaget Swallowable Parfum har tagit fram en kapsel som man sväljer och sen utsöndrar kroppen en parfymdoft. Genom någon kemisk process börjar kroppen att lukta gott.

Jag avstår nog från att prova.

onsdag 12 oktober 2011

VÄLJ FILM

Biografkedjan Mobz i Brasilen har startat ett försök där de låter sina kunder välja vilken film som ska visas på biografen på kvällen.

Genom SMS röstar man på ett antal alternativ, och den film som får flest röster visas.

Ytterligare ett sätt att lyssna på sina kunder.

måndag 10 oktober 2011

DET KOMMANDE NÄRINGSLIVET

Har stiftat bekantskap med ett nytt begrepp idag; "Det kommande näringslivet".

Det är alla de ungdomar som planerar att starta egna företag.

Ett väldigt träffande begrepp tycker jag.

lördag 8 oktober 2011

GRÖT IGEN

Apropå gröt som jag skrev om igår.

På hotellet The Lodge i Luss, Skottland fick jag en skottsk variant på havregröt.

En stor klick gröt, runt denna hälls tjock grädde, sen gör man ett hål i gröten där man häller en rejäl skvätt whisky.

Inte gott!

fredag 7 oktober 2011

GRÖT

Gröt ligger i tiden just nu.

I Köpenhamn har det öppnat en restaurang med namnet Gröt. Där serveras bara, ja just det, olika sorters gröt.

I USA har både McDonalds och Burger King tagit in gröt på sin frukostmeny.

Inget för mig kan jag säga.

onsdag 5 oktober 2011

GAMLA SKOR MOT NYA

Det mexikanska sportskoföretaget Panam har valt ett lite udda sätt att marknadsföra sig på för att ta upp konkurrensen med Nike, Adidas och de andra skoföretagen.

Man åker runt på olika platser och erbjuder sina kunder att byta ett par gamla Panam-skor mot ett par nya. Gratis!

KUNDDESIGN

Att låta sina kunder vara med och designa produkter blir allt vanligare.

Klädföretaget Velvet Brigade i San Francisco låter kunderna skicka in designförslag på olika plagg som man sen finjusterar och syr upp till sina butiker.

tisdag 4 oktober 2011

DET ÄR SVÅRT MED INNOVATION

Det finns många olika definitioner på en entreprenör. Den fysiokratiska inriktningen av nationalekonomer i Frankrike, definierade vid mitten av 1700-talet ”risktagande” som ett gemensamt kännetecken på allt entreprenörskap. Den klassiska skolan av nationalekonomer kompletterade i början av 1800-talet ”risktagande” med ”förmågan att identifiera behov”. I början av 1900-talet lade nationalekonomerna sedan till begreppet ”förmågan att introducera innovationer på marknaden”.

Efter 200 år var därmed entreprenören, enkelt uttryckt, definierad som en person som har förmågan att se nya behov och är beredd att ta en risk genom att introducera nya varor/tjänster på marknaden.

Entreprenörskapet är fundamentalt för ett samhälles utveckling. En utbildning i entreprenörskap bidrar därför till att ge människor en möjlighet att skapa tillväxt.

Behovet av att utbilda entreprenörer uppmärksammas på många håll. Europeiska Unionen (EU) konstaterar OFTA, genom Generaldirektoratet för Näringsliv, att EU behöver fler nya företag och att utbildning är en viktig väg till ökat företagande i Europa.

Två frågor som då uppenbarar sig är ”Vad är utbildning i entreprenörskap ?” och ”Hur utbildar vi i entreprenörskap?”.

På dessa frågor finns inga enhetliga svar. Institutet för Tillväxtpolitiska Studier förordar i en rapport följande definition:

“Entrepreneurship Education is the process of providing individuals with the concepts and skills to recognize opportunities that others have overlooked and to have the insight, self-esteem and knowledge to act where others have hesitated. It includes instruction in opportunity recognition, marshaling resources in the face of risk, and initiating a business venture. It also includes instruction in business managementprocesses such as business planning, capital development, marketing, and cash flow analysis."

Av denna definition framgår att utbildning i entreprenörskap är en process som får individer att se möjligheter och att sedan utveckla dessa möjligheter till affärsmöjligheter genom:

· att känna igen en möjlighet

· att anskaffa resurser i närvaro av risk

· att skapa en fungerande organisation i vilken affärer kan bedrivas

En vanlig uppfattning är att man inte kan utbilda en person till entreprenör; det är något man genetiskt föds till att bli.

Samtidigt finns det en allt större majoritet som menar att det går att träna sina entreprenöriella egenskaper och att därigenom förbättra sina möjligheter till att bli en lyckosam entreprenör. Paralleller till idrottsvärlden dras ofta, det är lika självklart att det går att träna sig till att bli en bättre entreprenör, som det är att träna sig till att bli en bättre fotbollspelare.

Det finns forskning som visar att universitetsstudenter som genomgått entreprenörsutbildning är tre gånger mer benägna att starta företag än studenter som gått ”vanliga” utbildningar.

När frågorna ”Vad är ?” och ”Hur gör man ?” är besvarade angående utbildning i entreprenörskap återstår frågan ”Varför ska man utbilda i entreprenörskap ?”. Svaret på den frågan är att det ska man för att det skapar samhälls-ekonomisk tillväxt.

Ett begrepp som ofta löper parallellt med entreprenörskap är innovation.

Den Europeiska Unionen (EU) har en definition på innovation som lyder: Innovation består av framgångsrikt skapande, införande och utnyttjande av förnyelse i ekonomisk och annan samhällelig verksamhet.

Innovation kan uppstå på många sätt.

Det kan ske genom uppfinningar av varor och tjänster som härstammar från forskning och utveckling. Det kan även vara idéer som hämtas från andra branscher och anpassas till den egna processen. Det kan också vara att tillvarata outnyttjade marknadsutrymmen, införa helt nya organisationsmetoder eller att skapa nya marknadsföringsbegrepp.

Kopplingen mellan entreprenören och innovation ligger i att det många gånger är entreprenören som genererar innovation. Men dock inte alltid; det kan även vara så att den som har innovationen inte är den som ska förverkliga den samma, utan lämnar den vidare till entreprenören för implementering.

Det här med innovation är svårt!

UTVECKLINGSMNISTER

Den nya danska regeringen har en minister med titeln "utvecklingsminister".

Spännande och kreativt att ge utvecklingsfrågorna ett eget departement.

måndag 3 oktober 2011

VAD ÄR SERVICE?

Vad innehåller begreppet "service"?

Jo, följande: uppmärksamhet, information, kunskap, vänlighet och igenkännande!

Så enkelt är det att skapa god service.

lördag 1 oktober 2011

SNABBOTEKET - EN KUL IDÉ

Snabboteket är en ny och kul svensk affärsidé som utmanar de traditionella apoteken när det gäller receptfria varor.

Snabboteket kommer att sälja små förpackningar av värktabletter, skoskavsplåster, åksjukepiller etc på platser där människor rör sig; butiker, mackar, flygplatser, tågstationer m.m. Du behöver en värktablett just nu (inte 20 st); då finns det i särskilda ställ från Snabboteket.

En utmärkt bra affärsidé!