söndag 2 maj 2010

MAT OCH KÄRLEK OCH KÄRLEKEN TILL MAT

Jag har alltid varit intresserad av mat; både av att laga mat och att äta. Detta intresse grundlades på 60- och 70-talen, under överinseende av en matglad moder. Hon lärde mig alla de grundläggande trixen i köket; inte minst det faktum att en nypa socker lyfter de flesta smaker.

Parallellt med mina universitetsstudier jobbade jag som konditor i Landskrona. Ett faktum som gjorde att jag fick lära mig ett kul yrke, samtidigt som jag lyckades överleva som student; trots att jag sällan fick studiemedel pga mina klena studieresultat.

Matintresset bland studenterna i Lund på 80-talet var ganska måttligt utvecklat, jämfört med hur det är idag. Jag var en av dem som försökte hålla gastronomins fana högt och fladdrande och jag lagade gärna middagar hemma hos mig själv eller i kompisars och flickvänners kök.

En av dessa flickvänner bjöd jag vid ett tillfälle på kokt torsk, vilket slutade med att hon satte ett stort fiskben i halsen. Resten av kvällen fick tillbringas på akuten i Helsingborg, där en trevlig läkare plockade ut benet med hjälp av ett fiffigt litet verktyg. Detta samtidigt som han och jag diskuterade hur man gör den perfekta senapssåsen till kokt torsk.

Kärleken överlevde dock denna motgång i köket. Något år efteråt bjöd jag henne på kokta musslor med schalottenlök och persilja. Den middagen slutade för hennes del med en akut matförgiftning och 4 dagar på medicinkliniken på Landskrona lasarett. Efter det tog förhållandet slut. Men hon ringde något år senare och ville ha receptet på min löksoppa.

När jag några år senare skilde mig så sa dåvarande hustrun att det enda hon möjligtvis skulle komma att sakna från vårt äktenskap var min mat. Ett erkännande jag var ganska nöjd med.

Ibland slår mig tanken att det skulle vara kul att jobba med mat igen i någon form; att ha ett litet café eller driva en liten krog på landet. Men en erfarenhet jag lärde mig som konditor var att det är en väldig skillnad på att stå hemma i ett ombonat kök och baka och laga mat mot att jobba med det yrkesmässigt. Vi hade en lärling en gång i konditoriet som konstaterade att om man i början av utbildningen hade berättat för henne att konditorjobbet till så stor del gick ut på att plocka undan och diska så hade hon valt ett annat yrke.

Men trots allt; det hade varit kul att få jobba med mat igen. Den senaste idéen jag har är att börja importera olivolja från olika delar av världen. Någon som är sugen på att starta en olivoljebutik tillsammans med mig i Malmö eller Lund ?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar