tisdag 26 januari 2010

VAD ÄR ROWE ?

Känner Ni till begreppet ROWE ?

Det står för "Results Only Work Environment" och är en managementstrategi som innebär att Du som anställd blir värderad utifrån resultat och inte fysisk närvaro på arbetsplatsen.

En organisation som arbetar enligt ROWE låter sina medarbetare arbeta var de vill och när de vill, det enda som är viktigt är att det levereras resultat.

ROWE bygger på tanken att varje individ har olika rytm och prioriteringar när det gäller tid, vilket innebär att det är ologiskt att alla måste arbeta på exakt samma tider och på samma plats.

En modell som kanske är värd att prova ?

Läs mer på: http://gorowe.com/

torsdag 21 januari 2010

VAD ÄR KUNSKAPSDELNING ?

Kunskapsdelning är en del av ”Knowledge Management” (Kunskapsledning), alltså hur en organisation systematiserar sitt arbete med kunskap. För att kunna definiera kunskapsdelning måste vi börja med att definiera kunskap.

Enligt Nonaka och Konno i boken ”The Concept of Ba – Building a foundation for knowledge creation” kan kunskap vara explicit och implicit. Explicit kunskap kan uttryckas i ord och siffror och delas med andra människor i form av text i olika former. Implicit kunskap däremot är inte lika synligt och delbart utan består av en människas färdigheter, ideal, intuition etc.

När vi diskuterar kunskap är det också viktigt att komma ihåg att kunskap är färskvara. Det vi en gång lärde oss i skolan gäller kanske inte längre som sanning idag. Vi måste ständigt vara beredda att ta till oss, och revidera, kunskap enligt Alvin Tofflers princip om ” learn, unlearn and relearn”.

Kunskapsdelning sker kontinuerligt oavsett om vi är medvetna om det eller ej. När vi samtalar med en annan människa utbyter vi erfarenheter och tankar som vi sedan tar med oss. Detta är en form av informell och ostrukturerad kunskapsdelning. Kunskapsdelning kan även formaliseras och kan då definieras som ett system för att dela med sig av sin kunskap; explicit såväl som implicit. Det kan vara mellan individer i samma organisation eller i olika organisationer. Den som delar med sig av sin egen kunskap får ny kunskap tillbaka. Kunskapsdelningen sker i nätverksform, antingen i fysiska möten eller virtuellt.

Motsatsen till kunskapsdelning är kunskapshamstring; individen vill inte dela med sig av sin kunskap.

Så valet är Ditt; vill Du kunskapsdela eller kunskapshamstra för att utvecklas ?

söndag 17 januari 2010

ETT BRA EXEMPEL PÅ CSR

För utveckling på alla nivåer behövs ju idéer. Här är ett kul initiativ från Pepsi som går ut på att de, genom ekonomiskt stöd, uppmuntrar enskilda och organisationer att skicka in idéer som utvecklar samhället i stort och smått: http://www.refresheverything.com/

Ett handfast exempel på Corporate Social Responsibility (CSR).

Undrar när vi får se ett liknande initiativ från IKEA, ICA eller någon annan av de svenska jättarna ?

tisdag 12 januari 2010

VAD SKAPAR INNOVATION ?

Man kan ju fråga sig vad det är som leder till att nya idéer föds och att innovation skapas.

Innovationsforskarna (Drucker, Lybecker m.fl.) brukar lyfta fram 7 orsaker som särskilt viktiga för innovationer på en konsumentdriven marknad:

1. Det sker något oväntat; framgång, motgång eller yttre händelser som kräver en åtgärd.

2. Inkongruens; innovation uppstår som en följd av bakomliggande fel eller missförstånd.

3. Processbehov; en process behöver förändras.

4. Marknadsstrukturen; politiska beslut eller ny teknologi ändrar förutsättningarna för marknaden.

5. Demografi; förändringar i befolkningssammansättningen.

6. Perception; ändrade uppfattningar bland konsumenterna.

7. Ny kunskap; vi lär oss ständigt nya saker.